Goed verzekerd voor bouwen of verbouwen?

Goed verzekerd voor bouwen of verbouwen?

Sta je op het punt te bouwen of verbouwen? Dan is het verstandig om een ABR-verzekering (‘Alle Bouwplaats Risico’s’) te overwegen. Deze verzekering beschermt je tegen schade op de werf, diefstal, schade aan derden en meer. Maar wat houdt een ABR-verzekering precies in, en hoe zorg je dat je goed verzekerd bent? Lees verder voor alle details.

Wat is gedekt door een ABR-verzekering?

De dekking van een ABR-verzekering kan variëren per verzekeraar, maar over het algemeen zijn de volgende zaken inbegrepen:

  • Materiële schade aan het gebouw: Bescherming tegen schade door werken of onderhoud.

  • Diefstal op de werf: Dekking voor verlies en beschadiging van bouwwerken.

  • Ongevallen op de werf: Vergoeding van medische kosten als gevolg van een ongeval.

Het is belangrijk om een ABR-verzekering op maat af te sluiten. Dit voorkomt dat je onnodige dekkingen betaalt en zorgt ervoor dat alles wat nodig is, gedekt is.

Nuttige tips voor een ABR-verzekering

  • Sluit de verzekering op tijd af: Hoewel een ABR-verzekering meestal werkt met een eenmalige premie en wachten niet direct nadelig is, is het verstandig de verzekering af te sluiten voordat de werken starten, zodat je vanaf dag één beschermd bent. Doe dit voordat de werken starten. Zo ben je vanaf het begin beschermd.

  • Controleer de looptijd: De dekking geldt meestal voor 12 of 24 maanden. Zorg dat deze termijn overeenkomt met de duur van je project.

  • Maak een op maat gemaakte polis: Stem de verzekering af op jouw situatie om te voorkomen dat je onnodig betaalt.

Wie moet een ABR-verzekering afsluiten?

Een ABR-verzekering biedt dekking voor de werfleider, aannemers en arbeiders die op de bouwplaats actief zijn. Deze verzekering kan worden afgesloten door:

  • De werfleider

  • Een (hoofd)aannemer: Vaak betreft dit een alomvattende polis die alle betrokken partijen, zoals onderaannemers en de architect, meeverzekert.

  • De opdrachtgever: Het is meestal verstandig dat de opdrachtgever deze verzekering afsluit, zodat hij zeker is dat de dekking volledig en naar wens geregeld is, vooral als de aannemer geen ABR-verzekering heeft. 

Controleer altijd of er al een ABR-verzekering is afgesloten. Als een aannemer dit al heeft gedaan, kijk dan of de dekking voldoende is voor alle aanwezigen op de bouwplaats. Let op dat je alleen verzekert wat strikt noodzakelijk is. Materiaal van de aannemer tegen diefstal verzekeren is bijvoorbeeld niet jouw verantwoordelijkheid.

Wat met schade tijdens een verbouwing?

Een veelgestelde vraag is of schade tijdens een verbouwing onder de woningverzekering valt. Het antwoord is doorgaans: nee. Je woningverzekering dekt meestal geen schade die ontstaat tijdens bouw- of renovatiewerken. Hiervoor is een aparte ABR-verzekering nodig.

Is je renovatie voltooid? Informeer je verzekeraar

Zodra je renovatie is afgerond, is het belangrijk om je verzekeraar op de hoogte te brengen. Zo kan je brandverzekering worden aangepast aan de nieuwe situatie. Dit voorkomt dat je onderverzekerd bent en zorgt voor een volledige dekking van je vernieuwde woning.

Conclusie

Een ABR-verzekering is een essentiële bescherming bij bouw- of renovatiewerken. Of je nu zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van de polis of dit door een aannemer laat doen, zorg ervoor dat de dekking overeenkomt met jouw behoeften. Neem tijdig contact op met je verzekeraar en vergeet niet je brandverzekering aan te passen zodra de werken voltooid zijn. Zo ga je met een gerust hart je bouw- of verbouwproject tegemoet.

Bekijk alle artikels

Meer info nodig?

Bel ons op 09 360 61 69

Wat bij schade?

Lees onze tips

Offerte aanvragen

Contacteer ons vrijblijvend

Openingsuren kantoor

  • Maandag9u - 12u13u - 17u
  • Dinsdag9u - 12uop afspraak
  • Woensdag9u - 12uop afspraak
  • Donderdag9u - 12u13u - 17u
  • Vrijdagop afspraak13u - 16u
  • Zaterdaggeslotengesloten
  • Zondaggeslotengesloten
Ten allen tijde beschikbaar op afspraak

Website door core-graphics.be I Huistijl door gora.be