Ben je verzekerd als vrijwilliger?

Ben je verzekerd als vrijwilliger?

Ben je wel eens actief als vrijwilliger? Jouw inzet voor goede doelen, het bereiden van spaghetti voor je vereniging, helpen op een feest of festival - elke dag rekenen we op vrijwilligers. Maar wat als er iets misgaat?

Tijdens de corona-epidemie heeft het coronavirus het land in zijn greep. Cafés zijn gesloten, voorstellingen afgelast en mensen werken massaal thuis. Zelfs rusthuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Desondanks tonen Belgen veerkracht door creatieve oplossingen te bieden, zoals raambezoeken aan rusthuizen, het bezorgen van kaartjes, of het doen van boodschappen voor mensen die thuiszitten.

Om deze moedige vrijwilligers te ondersteunen en te bedanken, is de vrijwilligersverzekering nu gratis beschikbaar voor bijvoorbeeld feitelijke verenigingen en vzw’s. Voorheen konden alleen bedrijven gebruikmaken van de gratis vrijwilligersverzekering. Feitelijke verenigingen en vzw's zonder personeel, die onder de toepassing van de Vrijwilligerswet vallen, kunnen per kalenderjaar 1.000 vrijwilligersuren kosteloos verzekeren.

Wat biedt dit digitale loket aan?

Dit digitale loket is beschikbaar voor het aanvragen van een erkenningsnummer voor je organisatie. Zodra je goedkeuring hebt ontvangen, kun je zelf je organisatiegegevens beheren. Met een erkenningsnummer kun je je activiteiten (minstens 24 uur van tevoren) registreren, een schadedossier indienen, enzovoort.

Voor wie is de verzekering bedoeld?

De kosteloze verzekering is primair bedoeld voor incidentele of tijdelijke initiatieven. Het komt ten goede aan vrijwilligers actief in organisaties zonder winstoogmerk in heel Vlaanderen en Brussel (met Nederlands als voertaal). De verzekering is van toepassing op feitelijke verenigingen zonder winstoogmerk, geleid door minstens twee personen, zoals een buurtcomité, een wandelclub, evenals vzw's of stichtingen zonder betaald personeel.

Lees zorgvuldig de exacte erkenningscriteria in het reglement door. Waartegen zijn vrijwilligers verzekerd?

De polis dekt alle activiteiten die vrijwilligers, in overeenstemming met de Vrijwilligerswet, uitvoeren en die bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Het betreft onbetaalde, vrijwillige activiteiten die passen binnen de doelen van de organisatie. Raadpleeg echter de uitsluitingen in de polis, zoals gevechtssporten, verbouwingen, en het gebruik van voertuigen, die bijvoorbeeld niet gedekt zijn.

Wat te doen bij schade?

In geval van schade meld je dit zo snel mogelijk aan de verzekeraar. Dit kan eenvoudig via het online formulier van de verzekeraar. Op de website van de verzekeraar kan je de procedure bij schade gedetailleerd nalezen en volgen. Geef je schade online aan bij de verzekeraar.

Alle informatie kan je terugvinden op deze site: https://vrijwilligersverzekering.vlaanderen.be/

Bekijk alle artikels

Meer info nodig?

Bel ons op 09 360 61 69

Wat bij schade?

Lees onze tips

Offerte aanvragen

Contacteer ons vrijblijvend

Openingsuren kantoor

  • Maandag9u - 12u13u - 17u
  • Dinsdag9u - 12uop afspraak
  • Woensdag9u - 12uop afspraak
  • Donderdag9u - 12u13u - 17u
  • Vrijdagop afspraak13u - 16u
  • Zaterdaggeslotengesloten
  • Zondaggeslotengesloten
Ten allen tijde beschikbaar op afspraak

Website door core-graphics.be I Huistijl door gora.be