Ben je verzekerd tijdens een proefrit van de garage?

Ben je verzekerd tijdens een proefrit van de garage?

Stel dat u overweegt een nieuwe auto aan te schaffen en een proefrit maakt met een voertuig van de autodealer of garage. Mocht u tijdens deze proefrit betrokken raken bij een ongeval met schade, dan zijn er twee mogelijke scenario's:

Een andere bestuurder is in fout:

Als de andere bestuurder aansprakelijk is voor het ongeval, hoef je je meestal weinig zorgen te maken. De verzekeraar van de andere bestuurder zal dan de schade aan het voertuig vergoeden. Als je bij het ongeval ook zelf gekwetst raakt, zal je al eveneens uw kosten kunnen recupereren door de verzekeraar van de aansprakelijke voor het ongeval.

U hebt een ongeval en u bent in uw recht:

Voor alle auto's die zich op de openbare weg bevinden, moet er een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid zijn afgesloten. In de regel wordt hiervoor gezorgd door de garage. Deze verzekering dekt zowel de materiƫle schade aan de auto als uw lichamelijke schade. Het is van groot belang expliciet aan uw garage te vragen of deze verzekering daadwerkelijk is afgesloten of ervoor te zorgen dat u zelf verzekerd bent. Bovendien heeft de garagist de vrijheid om naast de BA Aansprakelijkheid ook aanvullende dekkingen af te sluiten, zoals bijvoorbeeld diefstal, eigen schade of een omniumverzekering die de auto volledig dekt tegen schade.

U hebt een ongeval en u bent in fout:

In de meeste gevallen is de auto vanuit de garage omnium verzekerd. Echter, het is mogelijk dat er geen bestuurdersverzekering is afgesloten. Indien het ongeval door uw schuld plaatsvindt, is uw lichamelijke schade dan niet gedekt. Voorafgaand aan het maken van een proefrit dient u ook een overeenkomst te ondertekenen waarin staat dat u een proefrit met de auto zult maken. Het is daarom absoluut aan te raden om alle informatie met betrekking tot de verzekering van de auto voorafgaand aan de proefrit bij uw garagist op te vragen. Hierdoor voorkomt u onaangename verrassingen en zorgt u ervoor dat u volledig op de hoogte bent van uw verzekeringsdekking.

Bekijk alle artikels

Meer info nodig?

Bel ons op 09 360 61 69

Wat bij schade?

Lees onze tips

Offerte aanvragen

Contacteer ons vrijblijvend

Openingsuren kantoor

  • Maandag9u - 12u13u - 17u
  • Dinsdag9u - 12uop afspraak
  • Woensdag9u - 12uop afspraak
  • Donderdag9u - 12u13u - 17u
  • Vrijdagop afspraak13u - 16u
  • Zaterdaggeslotengesloten
  • Zondaggeslotengesloten
Ten allen tijde beschikbaar op afspraak

Website door core-graphics.be I Huistijl door gora.be