Bent u verzekerd tijdens het telewerken?

Bent u verzekerd tijdens het telewerken?

Wordt een ongeval tijdens thuiswerken gedekt? En geldt dit ook als je op een thuiswerkdag de kinderen naar school brengt of even een broodje gaat kopen en onderweg een ongeval hebt?

Dankzij COVID-19 is telewerken sterk toegenomen. Voorspellingen suggereren dat we na de crisis twee keer zoveel zullen thuiswerken als voorheen, met bij voorkeur twee vaste telewerkdagen per week. Een positieve ontwikkeling, omdat thuiswerken woon-werkverkeer vermindert, mobiliteit en verkeersveiligheid verbetert, en meer tijd biedt voor andere activiteiten. Maar hoe zit het met de arbeidsongevallenverzekering tijdens telewerken?

Geldt de arbeidsongevallenverzekering ook thuis?

Elke werkgever moet wettelijk een arbeidsongevallenverzekering afsluiten voor personeel. Als werknemer ben je automatisch gedekt bij arbeidsongevallen, maar het moet plaatsvinden tijdens en door de uitvoering van het arbeidscontract. Dit geldt ook voor thuis of een coworkingplek. Telewerkers zijn dus ook verzekerd!

Een ongeval tijdens thuiswerken: bewijs nodig?

Op kantoor is het makkelijker te bewijzen dat een ongeval tijdens de uitvoering van je arbeidsovereenkomst plaatsvond. Op een telewerkplek zonder collega's is dat lastiger. Structurele telewerkers hebben een wettelijk vermoeden dat elk ongeval automatisch een arbeidsongeval is, tenzij anders bewezen. Sinds 27 januari 2019 geldt dit ook voor occasioneel telewerken.

Conclusie: bij een ongeval op een telewerkdag, tijdens de uitvoering van je arbeidscontract, hoef je volgens de wet in principe geen bewijs te leveren. Maar later onderzoek kan alsnog uitwijzen dat het geen arbeidsongeval is

Telewerken en arbeidswegongevallen

De wet op arbeidsongevallen beschrijft ook het risico van arbeidswegongevallen. Voor telewerkers geldt het traject van huis naar kinderopvang of school als arbeidsweg. Dus, als je telewerkt op een andere locatie dan je huis, zijn sommige verplaatsingen wel gedekt door de arbeidsongevallenverzekering.

In het kort: telewerken biedt dekking, maar zorg dat je op een zelfgekozen locatie bent voor specifieke dekking tijdens verplaatsingen op telewerkdagen.

Bekijk alle artikels

Meer info nodig?

Bel ons op 09 360 61 69

Wat bij schade?

Lees onze tips

Offerte aanvragen

Contacteer ons vrijblijvend

Openingsuren kantoor

  • Maandag9u - 12u13u - 17u
  • Dinsdag9u - 12uop afspraak
  • Woensdag9u - 12uop afspraak
  • Donderdag9u - 12u13u - 17u
  • Vrijdagop afspraak13u - 16u
  • Zaterdaggeslotengesloten
  • Zondaggeslotengesloten
Ten allen tijde beschikbaar op afspraak

Website door core-graphics.be I Huistijl door gora.be