Generation Skipping: schenken naar één van de kleinkinderen.

Generation Skipping: schenken naar één van de kleinkinderen.

Overweegt u om uw kleinkinderen een geschenk te geven? De band tussen grootouders en kleinkinderen is werkelijk uniek en kent geen gelijke. Kleinkinderen kunnen veel leren van de levenservaring van oma en opa, terwijl de kinderen op hun beurt energieke dynamiek brengen. Er bestaan diverse mogelijkheden om uw kleinkinderen financieel te ondersteunen, zowel gedurende uw leven als na uw overlijden. Hieronder worden deze opties nader toegelicht.

Generatiesprong na overlijden:

Bij uw overlijden kunt u een deel van uw erfenis direct aan uw kleinkinderen toekennen via een testament of de begunstigingsclausule van een levensverzekering. Echter, er geldt erfbelasting op deze verkrijging. Kleinkinderen vallen onder dezelfde tarieven als uw eigen kinderen, waarbij progressieve tarieven toegepast worden. Dit betekent dat hoe meer zij erven, hoe hoger het belastingtarief, met de tarieven die per erfgenaam gelden. In het Vlaams Gewest betalen kleinkinderen geen erfbelasting als hun erfdeel minder dan 12.500 euro bedraagt. In het Waals Gewest zijn er geen successierechten op de eerste schijf van 12.500 euro die een erfgenaam in rechte lijn ontvangt. Een tweede schijf van 12.500 euro is eveneens vrijgesteld indien het netto-erfdeel van het kleinkind niet meer dan 125.000 euro bedraagt. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een vrijstelling op de eerste schijf van 15.000 euro die een kleinkind ontvangt.

Generatiesprong tijdens leven:

Als grootouder kunt u ook tijdens uw leven geld en/of effecten aan uw kleinkinderen schenken, via een bankgift of bij een notaris. Hoewel een schenking definitief is, is de te betalen belasting doorgaans lager dan erfbelasting of zelfs in sommige gevallen niet aanwezig indien u nog in leven bent 3 jaar na de schenking.

Behoud van gelijkheid tussen kinderen:

Bij elke planning voor uw kleinkinderen, zowel bij leven als overlijden, moet het voorbehouden erfdeel (de reserve) van uw kinderen niet uit het oog worden verloren. Uw kinderen hebben samen een minimumerfdeel of reserve ten belope van één tweede. Deze reserve wordt berekend op uw nalatenschap, vermeerderd met eerder gedane schenkingen. Het staat u vrij om het gehele beschikbare deel rechtstreeks aan de kleinkinderen te geven.

Generatiesprong zonder gelijkheid tussen kinderen te verstoren:

Een generatiesprong kan georganiseerd worden zonder de gelijkheid tussen kinderen te schaden door de techniek van de ‘inbreng ten behoeve van een derde’. Hierbij kan het kind (ouder van het kleinkind) de last op zich nemen om inbreng te doen in de nalatenschap van de schenkende grootouder. Dit laat toe dat het kind de schenking aan zijn eigen kind kan behouden zonder inmenging van andere erfgenamen.

Verwerping van nalatenschap ten voordele van kleinkinderen:

Als grootouders geen stappen hebben ondernomen om het kleinkind te begunstigen, kan een kind (ouder van het kleinkind) zijn/haar erfenis verwerpen ten gunste van zijn/haar kinderen. Hierdoor wordt voorkomen dat het vermogen bij het overlijden van het kind een tweede keer belast wordt voor de kleinkinderen.

Flexibele erfenissprong:

Binnen een jaar na overlijden kan een erfenis kosteloos worden doorgegeven aan erfgenamen in rechte lijn. Hierdoor wordt een deel doorgegeven aan de volgende generatie, zonder schenkbelasting.

Bekijk alle artikels

Meer info nodig?

Bel ons op 09 360 61 69

Wat bij schade?

Lees onze tips

Offerte aanvragen

Contacteer ons vrijblijvend

Openingsuren kantoor

  • Maandag9u - 12u13u - 17u
  • Dinsdag9u - 12uop afspraak
  • Woensdag9u - 12uop afspraak
  • Donderdag9u - 12u13u - 17u
  • Vrijdagop afspraak13u - 16u
  • Zaterdaggeslotengesloten
  • Zondaggeslotengesloten
Ten allen tijde beschikbaar op afspraak

Website door core-graphics.be I Huistijl door gora.be