Veilig wandelen in het verkeer
Veilig op weg: een gids voor voetgangers en hun rechten in het verkeer
In het belang van de voetgangers is het van essentieel belang om de basisregels te kennen. Deze blog is gewijd aan de rechten en verantwoordelijkheden van voetgangers en biedt tegelijkertijd praktische tips voor iedereen die deel uitmaakt van de verkeersomgeving.
Wie Is voetganger?
Simpel gezegd, iedereen die zich te voet verplaatst is een voetganger. Maar deze definitie omvat meer dan alleen wandelen. Bent u aan het wandelen met uw fiets of bromfiets aan de hand? Of beweegt u stapvoets in een rolstoel of scootmobiel? Ook dan bent u volgens de wegcode voetganger. Zelfs het gebruik van voortbewegingstoestellen zoals steps, skateboards of rolschaatsen plaatst u in deze categorie, zolang u zich maar stapvoets voortbeweegt.
De regels: een veilige passage voor iedereen
De basisregel is duidelijk: voetgangers dienen voetpaden, trottoirs of de berm te gebruiken waar deze beschikbaar zijn. Ontbreken deze, dan is het fietspad de volgende optie, gevolgd door de rijbaan, waarbij specifieke richtlijnen van toepassing zijn om veiligheid te waarborgen.
Bij het oversteken heeft het zebrapad de voorkeur, waarbij voertuigen de plicht hebben deze vrij te houden. Rode voetgangerslichten? Die respecteert u te allen tijde. Ook is er een verplichte zijdelingse afstand die motorvoertuigen moeten aanhouden wanneer ze voetgangers passeren. Dit bedraagt één meter afstand van de voetganger.
Voorrang: wie gaat eerst?
Voetgangers op een zebrapad hebben voorrang, met uitzondering van trams. Dit betekent dat bestuurders, inclusief fietsers en automobilisten, met gepaste snelheid een zebrapad moeten naderen en voetgangers de ruimte moeten geven om veilig over te steken.
Wat als er een ongeval gebeurt?
De wet beschermt voetgangers bij ongevallen. Bestuurders zijn verantwoordelijk voor zowel lichamelijke als materiële schade aan de voetganger, ongeacht de schuldvraag, met enkele uitzonderingen zoals overmacht.
Groepswijsheid: voetgangers in groep
Interessant is dat de regels ook voorzien in richtlijnen voor voetgangers in groep, hoewel deze minder duidelijk zijn over wat precies een 'groep' vormt. Leiders of begeleiders spelen hier een cruciale rol in het waarborgen van de veiligheid, met verschillende opties voor hoe en waar deze groepen zich mogen verplaatsen.
Links wandelen
Je moet aan de linkerkant van de rijbaan wandelen als er geen voetpad of bewandelbare berm beschikbaar is, maar alleen als je op de rijbaan moet lopen. In andere situaties, zoals op wandelpaden in de vrije natuur waar geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan, hoef je niet specifiek aan een kant te lopen.
Tips voor een veilige tocht
- Ken de regels: Als leider van een groep is het cruciaal dat u de verkeersregels kent en naleeft.
- Kies de veiligste route: De veiligste optie is vaak het pad dat ook voor individuele voetgangers bedoeld is.
- Blijf alert: Houd afstand van gemotoriseerd verkeer waar mogelijk, vooral op drukke wegen.
Door deze richtlijnen te volgen, zorgen we niet alleen voor onze eigen veiligheid maar ook voor die van anderen in ons gedeelde verkeerslandschap. Laten we samenwerken aan een veiligere, meer inclusieve omgeving voor alle weggebruikers.
Openingsuren kantoor
- Maandag9u - 12u13u - 17u
- Dinsdag9u - 12uop afspraak
- Woensdag9u - 12uop afspraak
- Donderdag9u - 12u13u - 17u
- Vrijdagop afspraak13u - 16u
- Zaterdaggeslotengesloten
- Zondaggeslotengesloten
Ten allen tijde beschikbaar op afspraak