Werken in plaats van studeren: wat moet je regelen?

Werken in plaats van studeren: wat moet je regelen?

Heb je net je studies afgerond of besluit je te stoppen met studeren om te gaan werken? Dan zijn er enkele belangrijke administratieve zaken die je niet over het hoofd mag zien. Deze stappen zijn eenvoudig, maar cruciaal om je sociale rechten veilig te stellen en je toekomst te beschermen. Hieronder lees je wat je precies moet doen.

Stap 1: Schrijf je in als werkzoekende

Ben je net afgestudeerd en heb je nog geen werk gevonden? Of werk je slechts deeltijds? Het is dan essentieel om je in te schrijven als werkzoekende. Dit doe je bij de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling:

  • VDAB in het Vlaams Gewest

  • ACTIRIS in Brussel

  • Le FOREM in Wallonië

  • ADG in het Duitstalige gebied

Je kunt je eenvoudig online inschrijven. Het inschrijven als werkzoekende is belangrijk om je sociale rechten te behouden, zoals het recht op een werkloosheidsuitkering. Bovendien start hiermee je beroepsinschakelingstijd (vroeger bekend als de “wachttijd”). Deze periode duurt 310 dagen en geeft je de tijd om een job te vinden. Als dat niet lukt, kun je na afloop mogelijk aanspraak maken op een inschakelingsuitkering. Meer informatie hierover vind je op de website van de RVA.

Let op: hoe sneller je je inschrijft, hoe eerder je beroepsinschakelingstijd begint. Als je bijvoorbeeld afstudeert in juni, kan je inschakelingstijd starten op 1 augustus, op voorwaarde dat je tijdig bent ingeschreven. Als je stopt met studeren tijdens het schooljaar of afstudeert in tweede zit of februari, start deze periode onmiddellijk na je inschrijving.

Stap 2: Schrijf je in bij een ziekenfonds

Tot je 25e ben je meestal via je ouders verzekerd bij het ziekenfonds, zolang je studeert of in je beroepsinschakelingstijd zit. Zodra je:

  • 25 jaar wordt,

  • gaat werken, of

  • je beroepsinschakelingstijd eindigt,

moet je jezelf aansluiten bij een ziekenfonds of de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Dit is verplicht en zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor geneeskundige kosten en uitkeringen kunt ontvangen in bepaalde situaties.

Zorg ervoor dat je deze stap tijdig regelt om problemen te voorkomen. Het ziekenfonds is een onmisbare schakel in je sociale zekerheid.

Stap 3: Overweeg een hospitalisatieverzekering

De verplichte verzekering via het ziekenfonds dekt niet alle medische kosten. Daarom hebben veel ouders een hospitalisatieverzekering afgesloten voor hun gezin. Controleer of je ouders een dergelijke verzekering hebben en of je daar nog van kunt profiteren. Als je ouders zo’n verzekering hebben, kun je overwegen deze voort te zetten op je eigen naam.

Dit is niet verplicht, maar kan financieel voordelig zijn, vooral als je werkgever geen hospitalisatieverzekering aanbiedt. Controleer altijd of de dekking van de verzekering voldoende is voor jouw situatie. Ziekenhuiskosten kunnen immers flink oplopen.

Conclusie

De overgang van studeren naar werken vraagt om een paar administratieve acties. Door je in te schrijven als werkzoekende, je aan te sluiten bij een ziekenfonds en een hospitalisatieverzekering te overwegen, bouw je een stevig vangnet op. Zo ben je beschermd tegen onvoorziene situaties en start je je carrière met een gerust hart. Neem deze stappen op tijd, zodat je probleemloos aan deze nieuwe fase van je leven kunt beginnen.

Bekijk alle artikels

Meer info nodig?

Bel ons op 09 360 61 69

Wat bij schade?

Lees onze tips

Offerte aanvragen

Contacteer ons vrijblijvend

Openingsuren kantoor

  • Maandag9u - 12u13u - 17u
  • Dinsdag9u - 12uop afspraak
  • Woensdag9u - 12uop afspraak
  • Donderdag9u - 12u13u - 17u
  • Vrijdagop afspraak13u - 16u
  • Zaterdaggeslotengesloten
  • Zondaggeslotengesloten
Ten allen tijde beschikbaar op afspraak

Website door core-graphics.be I Huistijl door gora.be