Wetgeving drones

Wetgeving drones

Wetgeving en verzekeringen voor drones: essentiële kennis voor vliegers.

Drones bieden een unieke ervaring waarbij het landschap een geheel nieuwe dimensie krijgt en je je vrij voelt als een vogel. Het gebruik van drones brengt echter verantwoordelijkheden met zich mee, want het naleven van de geldende regelgeving is van groot belang. Sinds april 2016 geldt er een nieuwe wetgeving voor drones, waarbij verschillende regels afhankelijk zijn van de dronecategorie.

Om de regels duidelijk te maken, zijn drones onderverdeeld in vier categorieën: recreatief, klasse 2, klasse 1b en klasse 1a. Elke klasse heeft specifieke voorschriften voor het toegestane gewicht, de maximale hoogte en de minimumleeftijd van de piloot.

Recreatieve drones vallen onder de categorie met het laagste gewicht (< 1 kg) en mogen tot maximaal 10 meter boven de grond vliegen. Aan de andere kant kunnen klasse 1a-drones, met een gewicht van meer dan 150 kg, opstijgen tot boven de 91 meter boven de grond. Voor de klasse waarin de drone valt, moet de piloot de relevante regels volgen.

Een andere belangrijke kwestie is het verzekeren van de drone. De vereiste van een verzekering hangt af van de categorie waartoe de drone behoort.

Voor recreatieve drones is een BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) niet verplicht, maar voor klasse 2, klasse 1b en klasse 1a is deze verzekering essentieel. De BA-verzekering dekt de schade die door jouw drone wordt veroorzaakt aan derden, mocht deze bijvoorbeeld tegen iets of iemand aanvliegen.

Voor zelfstandigen en beoefenaars van vrije beroepen is er de mogelijkheid om hun bestaande BA Uitbating-verzekering uit te breiden met een specifieke dekking voor drones. Een verzekeringsmakelaar kan helpen bij het op maat maken van deze dekking.

In het geval van schade door een drone tijdens recreatief gebruik, dekt je familiale verzekering de aansprakelijkheid voor eventuele schade aan anderen. Dit geldt echter niet voor professionele drone-activiteiten.

Het is ook van belang om te weten dat een droneverzekering doorgaans alleen de schade aan derden dekt en niet de schade aan de drone zelf of aan de eigenaar. Extra voorzichtigheid is dus geboden bij het vliegen.

Voor degenen die de ambitie hebben om een drone uit klasse 2, klasse 1b of klasse 1a te besturen, is het essentieel om de benodigde opleiding en examens af te leggen. Recreatieve dronevliegers hoeven geen specifieke opleiding of examen te volgen. Voor klasse 2-drones is een theoretische opleiding en een praktische vaardigheidstest vereist. Voor klasse 1b en klasse 1a is een 'bewijs van bevoegdheid' noodzakelijk, wat wordt verkregen na het succesvol afleggen van theoretische en praktische examens, evenals het overleggen van een medisch attest.

Het is van groot belang om op de hoogte te zijn van de wetgeving en vereisten met betrekking tot drones, zodat vliegers veilig en verantwoordelijk kunnen genieten van deze opwindende technologie. Het naleven van de regels en het begrijpen van de verzekeringsmogelijkheden zijn essentiële stappen om ervoor te zorgen dat de dronevluchten op een positieve en juridisch conforme manier worden uitgevoerd.

Bekijk alle artikels

Meer info nodig?

Bel ons op 09 360 61 69

Wat bij schade?

Lees onze tips

Offerte aanvragen

Contacteer ons vrijblijvend

Openingsuren kantoor

  • Maandag9u - 12u13u - 17u
  • Dinsdag9u - 12uop afspraak
  • Woensdag9u - 12uop afspraak
  • Donderdag9u - 12u13u - 17u
  • Vrijdagop afspraak13u - 16u
  • Zaterdaggeslotengesloten
  • Zondaggeslotengesloten
Ten allen tijde beschikbaar op afspraak

Website door core-graphics.be I Huistijl door gora.be